Tegoroczny pobyt w Lublinie był dla mnie sporym zaskoczeniem. Przekonałam się,
że to miasto, choć leżące na wschodzie naszego kraju, z pewnością nie
reprezentuje Polski B. Lublin jest piękny, nowoczesny i wart zobaczenia. Jako
fanka gotowania powiem, że na uwagę zasługują interesujące lubelskie przepisy
kulinarne, których próżno szukać na zachodzie naszego kraju. W tej poradzie
przedstawiam przepis na doskonałą, sycącą i bardzo tanią w przygotowaniu
potrawę - forszmak. Smacznego!
Do wykonania tej pysznej, mało znanej potrawy potrzebne będą:
- jedna kostka rosołowa
- litr wody
- włoszczyzna w paskach
- pół kilo wędzonej kiełbasy
- pięć ogórków kiszonych
- odrobina mąki ziemniaczanej
- 3-4 cebule
- mały słoiczek przecieru pomidorowego
- kwaśna śmietana
- sól i inne przyprawy
Należy zaznaczyć, że forszmak jest potrawą, w której dobór mięs jest w zasadzie
dowolny. Oczywiście należy zachować pewne ramy, ale z powodzeniem można
kiełbasę zastąpić wędzonym boczkiem, czy uzupełnić skład potrawy o inne gatunki
mięsa.
Przygotowanie potrawy zaczynamy od zagotowania wraz z kostką rosołową około
1 litra wody (w dość dużym garnku). Do gotującego się wywaru dodajemy
włoszczyznę w paskach. W międzyczasie kroimy kiełbasę w kostkę, a cebulki w
talarki i smażymy całość na patelni (do zrumienienia się). Ogórki kiszone
przecieramy na drobnej tarce, tak jak np. do zupy ogórkowej. Podsmażoną
kiełbasę z cebulką oraz starte ogórki dodajemy do gotującego się wywaru .
Następnie dodajemy przecier pomidorowy (cały słoiczek), całość dokładnie
mieszamy. Aby potrawę zagęścić, wlewamy do niej pół szklanki wody z
rozpuszczonymi trzema łyżeczkami mąki ziemniaczanej. Jeśli potrawa wciąż jest
rzadka, powtarzamy czynność. Całość gotujemy przez kilka minut. Przyprawiamy
forszmak solą i innymi przyprawami (do smaku).
Gotowy forszmak można podawać z chlebem, ziemniakami, makaronem, jednak
powiem szczerze, że potrawa jest tak sycąca, że najlepiej smakuje bez dodatków.
Ja podaję ją w głębokim talerzu, dodając 2-3 łyżki bardzo gęstej śmietany - dla
ozdoby (nie mieszając).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz