sobota, 1 lipca 2017

Jak uratować przesoloną zupę?





Niniejszą poradę dedykuje wszystkim, którym zdarzyło się przesolić gotowaną zupę. Powody tego mogą być różne, efekt jest zawsze jeden. Zupa jest słona, niesmaczna i niezdrowa, nadmiar soli bowiem niekorzystnie wpływa na zdrowie. Czy da się ją jeszcze uratować? Oczywiście !

Najprostszy sposób to dolanie wody, jednak taka opcja możliwa jest tylko w niektórych przypadkach. Najczęściej jednak prowadzi do pogorszenia smaku zupy

Inne sposoby.

Ziemniaki. Aby uratować przesoloną zupę możemy wrzucić do niej kilka – pokrojonych w plastry – ziemniaków. Gotujemy je przez jakiś czas, odstawiamy zupę na kilka minut i wyciągamy. Gotując się powinny wchłonąć część soli.

Innym sposobem jest wrzucenie kilku skórek suchego pieczywa, które wchłoną sól. Ten sposób polecam przy niewielkim przesoleniu.

Można również dodać jedno lub dwa białka z jajek. Gdy już się zetną odcedzamy je. Dość skuteczny sposób uratowania przesolonej zupy, ale dla cierpliwych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz